Sätta tonen i rummet

06 mars 2020 jonas_olsson

Färg förmedlar känslor så starkt att det till och med finns färgläror där man kan studera färgers påverkan på vår hjärna. Vissa färger lugnar, vissa främjar kreativitet, vissa gör oss stressade och vissa kan få människor att dra sig åt det amorösa hållet. Den som någon gång sett en färg som man verkligen inte tycker om vet på alla sätt att färg framkallar känslor. Men hur gör man för att förmedla en känsla med färg i hemmet? En målare kan inte enbart vara behjälplig med att måla. De kan även ge råd och tips på vilken färg eller nyans som kan passa den egna smaken och ytan som ska målas.  

 

Proffs på nyanser

Målare arbetar med färg hela dagarna och blir därför riktiga mästare på att inte bara lära sig om färger, utan även att lära sig se skillnad på nyanser, som lekmän inte kan se. När modet med ljust och fräscht, och det nordiska blonda, kom för några år sedan så fick man lära sig att faktiskt undvika vitt om man ville ha vitt. Måleri är konsten att förmedla en känsla på rätt sätt genom färg. Men den kritvita färgen blir lätt hård och skarp på släta ytor. Kollar man på en färgkarta, kan man se att det finns en mängd olika nyanser av nästan-vitt, som målare förespråkar istället för den kritvita.

 

 

Gammal beprövad kunskap

Måleri är en uråldrig kunskap som daterar sig mycket långt bakåt i den mänskliga historien. Kunskapen att sätta färg på något har varit ett behov så länge som det har funnits färg att använda. Ursprungligen tillverkades färgen av bär, rötter, blad och insekter, och man ritade oftast mönster och figurer på väggarna. När man anlitar en målare idag är det hela ytor som målas, och lek med färger sker oftast bara om man vill ha kontrast genom en fondvägg. 

Fler nyheter