Husets tak behöver omvårdnad

07 november 2019 admin

Taket är bland det viktigaste på ett hus. Det skyddar huset mot väder och vind och dessutom så gör ett bra tak huset mer energieffektivt. Alla tak måste skötas, det gäller tak i Stockholm såväl som i Norrbottens inland. Det gäller att sköta hela huset på rätt sätt och så även taket. Du har inte samma kläder på dig genom hela livet och ibland behöver du gå till tandläkaren för att laga hål. Precis så är det för ett hus. Ibland behöver taket bytas helt, repareras lite eller bara småfixas. Takläggare har alltid koll på vad som behöver göras. 

 

 

Ett bra tak håller tätt

 

Det är såklart en självklarhet att laga läckor men det är ofta för sent när du väl ser själva läckan. Då kan det ha blivit onödigt stora skador. Därför är det bra att kontrollera taket med jämna mellanrum. Många gånger går det att göra direkt från marken. Ta en sväng runt huset och se om du ser några takpannor som har lossnat eller är trasiga. Införskaffa en bra säkerhetssele och lina och kontrollera taket. Du kan också anlita någon att inspektera det om du känner att du inte vill vingla runt på taket.

 

Viktiga punkter

 

Det finns några viktiga punkter att kontrollera på taket. Det är runt skorstenen och på vinden. När det kommer till skorstenen så är det runt själva skorstenen men även i. Det är lätt att fåglar bygger bo och det är lämpligt att sätta upp nät som förhindrar det. På vinden är det bra att leta efter fuktfläckar och passa då även på att kolla ventilationen. Det gör du bäst när det blåser lite. Vindskivor är också viktiga att underhålla och byta ut om det uppstår skador. Är du osäker på takets skick så be en professionell takläggare ta sig en titt. Du tar igen det i längden. 

Fler nyheter