Ge golvet ett ansiktslyft

06 april 2020 patrick_pettersson

Ett trägolv är slittåligt. Det tål en hel del stryk. Naturliga förslitningar behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara negativt, utan kan skänka karaktär till golvet. Men till slut kommer dagen när alla märken, fläckar och repor snarare gör att golvet ser ovårdat ut. Vad många gör i denna situation är att byta ut hela golvet, trots att man gillar det. Gillar man sitt golv och planerar att byta ut det mot en yngre version så bör man dock ta sig en funderare. I ett sådant fall räcker det att genomföra en golvslipning och på så vis ge golvet ett ansiktslyft.

 

Slipa själv eller anställ ett proffs?

Innan man väl beslutat sig för att genomföra en golvslipning så bör man först se över vad för typ av träslag ens golv har och vad för typ av mönster det har. Blir det för mycket för skallen redan vid detta skede så bör man överlägga att istället anlita ett proffs. Det går visserligen att slipa golvet själv men det kräver rätt kompetens och framförallt rätt verktyg. En slipning kan gå fort om det bara är själva lacken som är sliten. Är golvet slitet kan det ta uppemot två dagar att bara slipa det. Därefter ska golvet ha ny lack eller olja.

 

 

Lackning av golv

Lackningen av golvet ger golvet sin glans men fungerar också som ett skydd. Olika golv och träsorter kräver olika sorters lackning. Till parkettgolv krävs normalt sett ganska hårda lacker som tål hårt slitage. Furu eller andra typer av mjuka träslag behöver inte lika hård lack. Då kan lacken nämligen krackelera när trägolvet rör sig. Att slipa och lacka sitt golv är alltså inte helt lätt. Att anlita ett proffs för genomförande är att föredra. Om inte, bör man i alla fall be om rådgivning, annars kan det hela sluta upp med att man gör sitt golv en otjänst.

Fler nyheter